• Serbian
  • English

Sva polja su obavezna.

Zatvori formu.

Laboratorija

Aparatura i postupak rada

Tehnika kojom su se konstrukcije za krunice i mostove izrađivale ručnim modelovanjem u vosku, a zatim topljenjem voska izlivale od metala danas je zbog svojih brojnih nedostataka prevaziđena i smatra se tehnologijom prošlog veka.
Najnoviji tehnološki postupak koji se danas primenjuje u zubnoj tehnici je CAD-CAM tehnologija koja podrazumeva i primenu najnovijih materijala.

Šta znači CAD-CAM tehnologija?

CAD – znači kompjutersko modelovanje. U zubnoj tehnici to su krunice, mostovi, keramičke fasete, protetski radovi na implantatima i vizil proteze.

CAM – znači kompjutersko upravljanje radom vrlo precizne CNC frez mašine.

Kakav je proces rada  CAD–CAM  tehnologijom?

Stomatolog može situaciju u ustima snimiti skenerom ili uzeti otisak. Ako se uzima otisak tehničar izlije i pripremi gipsane modele. Gipsani model se postavi u laserski skener koji u sebi ima više kamera i snima model iz svih uglova i daje trodimenzionalnu sliku.

Slika iz skenera se automatski prebacuje u kompjuter i biva vidljiva na ekranu.

Uz pomoć specijalnog softera kompjuter daje iz svoje ogromne banke podataka predlog kako bi dotični rad trebalo izmodelovati. U ovoj fazi rada stomatolog ili zubni tehničar koji je obučen za rad sa CAD-CAM tehnologijom može ponuđeno rešenje korigovati u skladu sa željama pacijenta i svojim viđenjem optimalnog rešenja.

Kada je kompjutersko modelovanje završeno u CNC mašinu se stavlja cirkonijumski disk ili keramički blok u zavisnosti šta se radi. Zatim se preko kompjutera startuje CNC frez mašina čijim mikronski tačnim radom upravlja kompjuter. Ukoliko su rađene krunice, mostovi ili fasete od pune keramike po završenom frezovanju rad se šalje u ordinaciju na cementiranje.

Ako je rađena cirkonska substruktura ona se sinteruje u specijalnoj peći gde dodatno očvšćava do 1300Mpa. Posle sinterovanja cirkonijuma pristupa se pečenju keramike i definitivnom finalizovanju rada.

Vrste radova CAD-CAM tehnologijom

- Viniri
- Krunice iz blokova (pune keramike)
- Krunice od cirkonske substrukture
- Mostovi od cirkonske substrukture
- Krunice i mostovi na implantatima
- Vizil proteze
- Provizorni mostovi